Ζητείται κουμπάρος

20/05/2016
Ζητείται κουμπάρος Φωτογραφία: Sotiris Papadimas Wedding Photography
 • Ας μη γελιόμαστε. Οι περισσότεροι από εμάς όταν φτάσει η μέρα που θα γίνει η πρόταση γάμου, έχουμε ήδη στο μυαλό μας το άτομο το οποίο θα μας παντρέψει. Είτε είναι η κολλητή από το δημοτικό, είτε η παλιοσειρά από το στρατό, είτε κάποιο άτομο με το οποίο έχουμε κολλήσει τόσο πολύ, που έχουμε αναφέρει ήδη αρκετές φορές το γεγονός ότι θα κλείσει η κουμπαριά.

  Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του κουμπάρου, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε αψήφιστα υπόψιν μας. Μπορεί να το θεωρούμε μια «ανταμοιβή» στη φιλία που μας προσέφερε κάποιος πολύ κοντινός μας άνθρωπος, αλλά στην πραγματικότητα ο κουμπάρος καλείται να αποκτήσει μια πολύ σοβαρή θέση στη ζωή του ζευγαριού.

  Δεν είναι μόνο ο «μάρτυρας» που έτυχε να είναι εκεί τη στιγμή της ένωσης του ζευγαριού. Είναι το άτομο που, αν επιθυμήσουμε να αναφέρουμε κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι. Είναι το άτομο στο οποίο θα μπορέσουμε να στηριχθούμε για μια ψύχραιμη συμβουλή και που η γνώμη του θα πρέπει πάντα να είναι ανεπηρέαστη από συναισθηματισμούς και «picking up sides».

  Παρόλα αυτά, οι υποχρεώσεις του κουμπάρου δεν αρκούνται μόνο στις δύσκολες καταστάσεις μετά το γάμο. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες και καταστάσεις, τις οποίες οφείλει να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  Αρχικά, για να μπορέσουμε να πούμε οτιδήποτε παρακάτω, θα πρέπει να δεχτεί την πρόταση. Κάτι που προφανώς θα κάνει, ειδικά αν είναι κάτι που έχει συζητηθεί χρόνια τώρα, αλλά θα πρέπει το ζευγάρι να σκεφτεί πολύ διεξοδικά πριν το κάνει, δεδομένου ότι αφορά μια υποχρέωση που μπορεί να αποβεί αρκετά κοστοβόρα. Δε θα πρέπει λοιπόν να φέρουμε τον φίλο μας σε δύσκολη κατάσταση, προκαλώντας του κάποιον έμμεσο συναισθηματικό εκβιασμό, πόσω μάλλον αν ξέρουμε ότι είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η συζήτηση σε αυτές τις περιπτώσεις λύνει πολλές παρεξηγήσεις.

  Έπειτα, μεταξύ μας, πόσο σίγουροι είστε (και αναφέρομαι κυρίως στις γυναίκες) ότι η οργάνωση του bachelor του καλού σας, είναι στα κατάλληλα χέρια; Καλό θα ήταν να κάνετε μια συζήτηση επί του θέματος λίγο πιο πριν, για αποφυγή εκπλήξεων, όχι κάτι άλλο.

  Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το σημείο εκείνο, υπάρχουν άλλα καίρια θέματα που θα σας απασχολήσουν. Οι υποχρεώσεις του κουμπάρου κατά την προετοιμασία του γάμου, δεν αφορούν μόνο το να διαλέξει τα κατάλληλα ρούχα (που συνήθως θα πρέπει να πάρουν έγκριση από τη νύφη), αλλά σωστή συνεννόηση για την επιλογή στολισμού, λαμπάδας, στεφάνων και δισκοπότηρου, πράγματα που χρεώνεται εκείνος. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία με το ζευγάρι, γιατί το τελευταίο που θα ήθελε μια νύφη εκείνη τη μέρα θα ήταν εκπλήξεις που αφορούν τα λουλούδια και τα χρώματα ή στέφανα ελιάς, ενώ εκείνη γλυκοκοίταζε τα κρυσταλλάκια τόσους μήνες. Πάνω απ όλα συννενόηση, λοιπόν!

  Ευθύνη των κουμπάρων είναι επίσης να αναλάβουν να χαλαρώσουν το ζευγάρι πριν τη μεγάλη ημέρα! Καλή παρέα, λόγια που θα ανακουφίζουν και θα καθησυχάζουν και φυσικά επιβεβαίωση ότι θα είναι η «ωραιότερη μέρα τους». Κι ας έχουν ενδείξεις για κάτι διαφορετικό, δε χρειάζεται να τις μοιραστούν με το ζεύγος. Και δη με τη νύφη.

  Αναφορικά με την τελετή, το πέρας της και το μετέπειτα γλέντι που μπορεί να υπάρξει, εδώ πάμε στα προφανή. Ναι, θα πρέπει να μάθεις να κάνεις την διόλου πολύπλοκη κίνηση με τα χέρια για να αλλάξουν τα στέφανα κι οι βέρες, ναι, θα πρέπει να έχεις στο νου σου μην ιδρώσει ο γαμπρός- που θα ιδρώσει, ναι θα πρέπει να υποστείς το ρύζι που έρχεται σε μορφή βλήμματος κατά πάνω σου (κι ας απορείς που στο στρατό δεν είχε κανένας από τους φίλους σας πάνω από 5 στις 10), ναι θα πρέπει να στηθείς κι εσύ να χαιρετήσεις όλους αυτούς (που τους περισσότερους δεν τους ξέρεις) και να υποστείς ευχές από θείες και γιαγιάδες για να έρθουν και «τα δικά σου» σύντομα (κουράγιο εκεί, απλά χαμογέλα και κούνα το κεφάλι). Ναι θα πρέπει να σύρεις το χορό μαζί με τη νύφη, ενδεχομένως να βγάλεις και έναν χαζοχαρούμενο λόγο για το ζευγάρι (προσοχή στις λεπτομέρειες εδώ, δε χρειάζεται να μάθει όλο το σόι της νύφης ότι γνωρίστηκαν ημίγυμνοι πάνω σε μια μπάρα στη Μύκονο). Όχι, δεν οφείλεις να «περιποιείσαι» την κουμπάρα, καμία φορά της εβδομάδας, όσο κι αν θα το ακούσεις να το λένε.

  Σε οποιαδήποτε περίπτωση αφορά μια τεράστια τιμή το να γίνει κάποιος κουμπάρος και αυτό θα πρέπει να το δείξει στο ζευγάρι με τον τρόπο του. Και πέρα απ' όλες τις υποχρεώσεις, αν μη τι άλλο, είναι το αμέσως επόμενο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς. Αξίζει την προσοχή μας και τις ευχαριστίες μας για τη συμμετοχή και το ρόλο του.

  Και το σημαντικότερο: είναι η βραδιά σας. Η βραδιά που οι φίλοι σας επέλεξαν να σταθείτε δίπλα τους και να την κάνετε κι εσείς δική σας. Απολαύστε την. Και μην ξεχάσετε τις βέρες. Καήκατε.

  • Προτείνουμε:

   Είστε ο κουμπάρος και αναλάβατε τον ανθοστολισμό και τα στέφανα; Κάντε κλικ επάνω στις λέξεις.

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (0 ψήφοι)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!